.jenis-jenis serkup @ anak tudung.

sekali sekala bercerita pasal barang dalam ok kot…

.

saya tak tahu dengan orang lain tapi saya memang tak boleh pakai the conventional serkup yang kebanyakkan orang pakai which looks something like this

picture credit to google

pernah tengokkan?

saya ni boleh dikatakan macam alergik sket pakai serkup penuh tu sebab each time saya pakai kepala sure pening dan berdenyut. (orang kata itu psikologi je. dah tak suka tu macam-macam alasan la timbul…hehehe)

bila sebut pasal serkup atau orang kelantan panggil terbus, saya teringat balik zaman sekolah dulu di mana semua orang wajib pakai serkup dan kalau tak pakai… kena ambik nama. skema, skema.

dah masuk form two (or form three – tak ingat sangat) keluar lah satu ciptaan dipanggil terbus sekerat atau dalam bahasa yang lebih senang difahami serkup separuh yang berbentuk cam ni…

 

sayalah manusia paling bahagia bila ada serkup separuh ni kerana bila pakai SS ni rasa seperti luas dunia ni dan kepala serta rambut lebih bebas bernafas dan menghirup udara-udara luar.

tapi satu drawback SS ni. kalau kita baru-baru beli ketat bebenor sampai sakit telinga kena kepit dan kalau dah lama, longgar lah pulak jadinya. dan kerana kelemahan itu, saya lebih senang pakai tudung tanpa serkup yang kadang-kadang sangat menyusahkan bila:

  1. rambut kita pendek ada tendency rambut kelaur mencacak-cacak macam bulu landak
  2. rambut akan menggelupur nak tengok dunia selepas kita pakai beberapa jam dan jadi satu kerja plak nak masukkan balik rambut tu dan sudahnya, tudung herot berot
  3. kalau pakai kain jenis licin atau silky, nganga mulut atau menguap pun tudung boleh jatuh atau melurut menutup dahi
  4. hanya akan kelihatan kemas paling lama 2 jam, mencik!

tak lama lepas tu keluar pulak serkup lace yang aku guna lama gak la sebab dia cover kepala half je. (dalam gambar serkup lace yang full)  tapi tak suka sangat sebab lama-lama dia tercabut sendiri sebab kesnya aku ni jenis pakai tak tutup telinga.

picture credit to google

ada gak serkup berawning yang aku hanya pakai masa aku kawin dulu. lepas selesai kenduri bagai aku simpan dalam storage box in case adik aku ke, sesapa ke nak pinjam untuk tujuan yang sama. serkup awning ni kalau digugel dalam internet ianya lebih dikenali sebagai serkup waheeda yang kawin dengan akil hay tu

picture credit to google

saya pun ada guna jugak anak tudung style macam ni sekarang tapi hanya on wednesday sebab hari rabu adalah hari korporat di mana kat sini semua pegawai wajib pakai tudung korporat yang sangat la licin materialnya dan manusia pemalas macam aku ni kalau pakai tudung lembut dan licin alamatnya tudung akan jadi kemek atau melekap ke dahi.

however, semua serkup2 yang aku bebel kat atas (except anak tudung) aku dah simpan dalam kotak baju-bajan sebab serkup ni

 

jeng,jeng,jeng! is the best so far.

i guess most of us know where to get itkan? JJ atau ISETAN atau booth kat Ampang Park nun. kenapa saya sukeeee….?

  1. gila selesa pakai serkup ni sebab ciri-ciri jaringnya dan berjaya memerangkap rambut supaya dok diam-diam dalam tudung. of course la kita tak expect rambut akan bouncy and have volume kalau pakai serkup ni sama seperti mana-mana serkup sebab tahap rambut kemek melepet tetap akan terjadi.
  2. selain dari rambut kemas dalam jaring ni, my hair also can breath. so tak de masalah rambut masam atau rambut kepam walaupun kadang-kadang aku pakai tudung time rambut masih lembab. ajaib sungguh.
  3. tak pernah ada masalah kepala berdenyut atau rasa telinga pekak sebab jaring-jaring nipis ni membantu menyelesaikan masalah tersebut
  4. mudah kering.

so sapa yang nak beli, harganya RM5.90 kat JJ, tak pernah ada diskaun walaupun on J-Card Day. saya tak jual tapi bagitau mana nak beli.

err…korang suke pakai serkup mana?

6 thoughts on “.jenis-jenis serkup @ anak tudung.

  1. kikie says:

    Salam, ini boleh didapati di dalam jj bahagian mana jj mana ye?

    • .dandeelion. says:

      Kikie,
      The last time i check kat JJ Wangsa Maju net ni dah takde. I’m getting a new on and dunno where to get. Uwaaa!!!

  2. Yanti says:

    Serkup net tu beli kat jusco mane ea? harap dpt hubungi saya di 03-89473448. tqvm

  3. Yanti says:

    Akak ni baru pakai tudung n so far memang tak dapat lagi serkup kepala yang selesa. Awak beli kat Jusco mane ea?

  4. isabelle says:

    i suka serkup lace tu.xpernah lak cari lagi yg kat jj tu.nak kena start cari la…
    tq for the info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: